Перехід акумуляторів на технологію Са/Са

Автор: Дата: 28.02.2019 Просмотрів: 302 Коментари: 0

Ще не так давно, практично в усьому світі у свинець позитивних і негативних електродів додавали сурму. Цей рідкоземельний метал робив пластини краще сприйнятливими для накопичення електричного струму. Але, у електродів з сурмою був один глобальний недолік, виріб під час перенавантаження швидко доводило електроліт до кипіння. А це в свою чергу негативно впливало на нормальний рівень кислоти в банках.

Поступовий розвиток технології

Так як позитивний електрод страждає найбільше, експерименти показали, що гібридна технологія покращує практично всі показники. Тепер плюсова свинцева пластина містила в складі кальцій. Цей мінерал значно зменшував споживання води, але при цьому не сильно впливав на швидкість отримання заряду акумулятором. Але, на жаль, втрата була, і зробити повністю необслуговуєму батарею не виходило.

Використання кальцію на обох пластинах спочатку було продиктовано бажанням створити перший, повністю обслуговуємий акумулятор. Довести електроліт до кипіння, якщо в банках знаходяться кальцієві свинцеві пластини практично неможливо. А в поєднанні зі спеціальним пластиковим лабіринтом, рівень електроліту залишався незмінним протягом 5 і більше років.

Інші переваги мінералу в свинці

Як показали подальші дослідження, якщо регулювати процентне співвідношення кальцію в складі електродів, можна домогтися наступних технічних переваг:

1. Пластини стають максимально тонкими, але при цьому можуть утримувати більше активного шару, і не страждати через крихкість. Якщо зробити досить товстою окантовку, електрод зможе одночасно накопичувати енергію, і в разі потреби віддавати її пристойним стартерним струмом.
2. Кальцій менше схильний до корозії і сульфатації. Існує багато преміальних акб, які можуть витримувати по кілька глибоких розрядів. І після повернення номінальної ємності за допомогою зарядного пристрою, всі інші технічні показники відновлювалися природним чином.
3. Виріб найкраще працює в циклічному режимі. Тобто, тривалий простій призводить до швидкого виходу з ладу. І навпаки, поки він знаходиться в роботі, швидка смерть йому не загрожує. АКБ просто необхідно періодично втрачати і відновлювати енергію, тільки в такому випадку на пластини не будуть збиратися сульфати.

Особливості зарядки

Не можна використовувати надто сильний струм і потужність. Оптимальними характеристиками будуть ток в 13.8 вольт. Сила струму буде залежати від номінального показника ємності. Від неї потрібно взяти всього лише 10 відсотків. Тобто, для прикладу, якщо акумулятор має ємність 75 А / год, то сила струму повинна бути в ідеалі 7.5 Ампер. Допускається трохи нижче, але тільки до 5% від номінального показника. Це називається щадний режим зарядки.

Важливо: будь-який акумулятор вимагає чистоти корпусу, і підтримування нормального рівня заряду, тільки в цьому випадку може гарантувати тривалу роботу без поломок.

Коментари

Будьте першим, хто залишить тут коментар!

Написати коментар