Заводимо з півоберту

Автор: Дата: 17.06.2013 Просмотрів: 190 Коментари: 0

Часто взимку у автомобілістів виникають проблеми з пуском холодного двигуна автомобіля. Давайте спробуємо розібратися, чому таке відбувається, і що робити, щоб полегшити запуск двигуна в морози.

Основні причини утрудненого пуску - зменшення ефективності акумуляторної батареї за низьких температурах, внаслідок чого він гірше крутить стартер, і погана випаровуваність палива на морозі, що ускладнює утворення, і займання робочої суміші. Також причиною може бути загустение моторного масла, але при використанні відповідного масла, цю причину можна виключити.

Почати пуск охололого на морозі двигуна, найкраще з так званого «розігріву» акумулятора. Увімкніть на 5-10 секунд дальнє світло фар автомобіля, це активізує хімічні процеси в акумуляторі, і полегшить пуск двигуна. Якщо автомобіль обладнаний механічною КПП, то перед включенням стартера вичавіть повністю педаль зчеплення, тим самим ви полегшите роботу акумулятора. Крім того, перед запуском двигуна вимкніть усі непотрібні споживачі електроенергії, такі як підігрів стекол і сидінь, аудіосистему і т.д.

Якщо є можливість, перед запуском двигуна, можна підігріти впускний колектор автомобіля за допомогою тепловентилятора або поливаючи його гарячою водою. Але, лити потрібно спочатку теплу воду, а вже потім гарячу. Не можна допускати різкого перепаду температури, інакше колектор може лопнути. Підігрів колектора покращує випаровуваність палива і значно полегшує запуск двигуна.

Для полегшення пуску холодного двигуна можна скористатися спеціальними препаратами, які часто так і називають «облегчітеля запуску». Як правило, такі склади впорскується прямо в повітрозабірник. Правда, сильно захоплюватися такою автохимией не варто, так як ці препарати виготовляють на основі легкоиспаряющихся рідин, які хоча і полегшують запуск двигуна, але при цьому змивають масляну плівку зі стінок циліндрів, тим самим скорочуючи термін служби двигуна.

 

Як відомо, саме пуск двигуна забирає у акумулятора більшу частину енергії, адже після запуску, в роботу включається генератор, який відновлює ємність акумулятора і забезпечує електроенергією інші пристрої автомобіля. Але, під час коротких поїздок, особливо взимку, генератор може просто не встигнути повністю зарядити акумулятор, і якщо таких поїздок здійснюється декілька протягом дня, то акумулятор, врешті-решт, не зможе запустити навіть гарячий мотор. Також такий постійний «недозаряд» сильно скорочує термін служби акумулятора. З цієї причини не варто робити поспіль кілька коротких поїздок. Якщо вже доводиться часто їздити на короткі відстані, для недопущення розряду акумулятора, обзаведіться зарядним пристроєм і заряджайте акумулятор в гаражі, після приїзду додому. До речі, не потрібно боятися, що акумулятор, залишений в автомобілі на морозі, зіпсується чи розморозиться. Справний і повністю заряджений акумулятор витримує дуже сильний мороз, тому немає сенсу знімати його кожен раз після поїздки і заносити в тепле приміщення

Взагалі, справний і повністю заряджений акумулятор - запорука легкого запуску двигуна при низьких температурах. Але буває, проблеми з пуском виникають не через акумулятора, а через втрати енергії в електричного кола, наприклад, з причини поганого контакту на клемах акумулятора. Слідкуйте, щоб клеми були окисленими і брудними, щоб вони були надійно закріплені на контактних штирях акумулятора. До речі, поганий контакт на клемах - досить часта причина, як поганого запуску двигуна, так і поганого заряду акумулятора. При виникненні проблем з запуском, або виявивши, що акумулятор погано заряджається, не поспішайте купувати новий акумулятор, почніть з перевірки клем. Вважається, що термін служби автомобільного акумулятора 4-5 років, але є чимало прикладів, коли завдяки правильній експлуатації і обслуговування вони нормально працювали набагато довше.

Якщо вже довелося купувати новий акумулятор, то при виборі керуйтеся рекомендаціями виробника автомобіля. Не потрібно купувати акумулятор більшої ємності, ніж рекомендується, в надії на те, що він буде краще «крутити» стартер. В крайньому випадку, можливі відхилення від рекомендованої ємності на 10-15%. АКБ з великою місткістю не буде повністю заряджатися, що ускладнить запуск мотора і скоротить термін служби акумулятора.

Коментари

Будьте першим, хто залишить тут коментар!

Написати коментар