Втрата ємності акумулятора?

Автор: Дата: 07.03.2019 Просмотрів: 380 Коментари: 0

Дуже часто до фахівців компанії Akym5 звертаються з питанням, чому після декількох років експлуатації відбувається втрата ємності. Будь АКБ, не залежно від виробника, це витратний матеріал. Працюючи в циклічному режимі, він поступово накопичує втому. Активна маса і свинцеві пластини втрачають здатність накопичувати і віддавати електричний струм. Поступово ємність стає такою маленькою, що її недостатньо навіть для одного запуску двигуна.

Від яких факторів залежить ємність

Щоб краще розуміти, чому АКБ втрачає ємність, потрібно спочатку розібратися, від чого вона залежить. Адже для різних автомобілів необхідне своє власне, унікальне джерело живлення, яке може відрізнятися за розмірами, силі струму стартера, в тому числі і по ємності. Основними факторами, що впливають на цей показник, є:

1. Фізичні розміри, чим більше батарея, тим значніше запас енергії.
2. Товщина електродів зроблених зі свинцю. Чим вони товщі, тим більший запас енергії можуть зберігати, але при цьому падає показник пусковий сили батареї.
3. Кількість рідкого електроліту в кожній з банок. В ідеалі, вони повинні повністю покривати електроди з запасом в 10-15 мм, над верхньою межею. Як тільки рівень кислоти падає, непокрита частина вже не бере участі в хімічному процесі, і поступово руйнує активний шар, покриваючи його сульфатами і корозією.
4. Кількість активної маси. Це спеціальний матеріал, що складається з гранульованого свинцю, олова і кальцію напресованими в порожні клітинки в електроді. Чим його більше (в розумних межах), тим краще АКБ здатний накопичувати енергію.
Порушення будь-якого із зазначених пунктів гарантовано призведе до втрати ємності. Незначне зниження, особливо в літній період пошукові роботи не буде відчуватися водієм. Але, з поступовим прогресом руйнуються і фактори, і настанням холодів, недостатня ємність не дозволить впевнено запускати двигун електричним стартером.

Природні причини

Але, не тільки через поломки або природного старіння може відбуватися втрата ємності. Вона безпосередньо залежить від температури. Чим холодніше на вулиці, тим повільніше відбувається хімічна реакція всередині корпусу. Це варто враховувати, і не сподіватися на максимальну ємність вироби в зимовий період. Якщо поїздки по місту дуже короткі, а на вулиці стабільний мінус, приблизно через два тижні батарея вичерпає свій ресурс, і їй буде потрібно штучна зарядка за допомогою імпульсного пристрою.

Прогрес в сфері виробництва

Виробники акумуляторної продукції ніколи не зупиняються на досягнутих результатах. І сучасні свинцево-кислотні джерела живлення все менше схильні до передчасного виходу з ладу і швидкого старіння. Вже зараз можна зустріти в вільному продажу батареї з підвищеними стартерними струмами і стабільною ємністю. Вони здатні накопичувати струм при більш низьких температурах, ніж це було за пару поколінь АКБ до цього.

 

Коментари

Будьте першим, хто залишить тут коментар!

Написати коментар