Як правильно «прикурити» акумулятор у автомобіля?

Автор: Дата: 30.05.2013 Просмотрів: 166 Коментари: 0

Як довго здатний прослужити акумулятор автомашини? Однозначно на це ніхто не відповість. Як показують досвід і практика, експлуатаційний термін буває самий різний, часом не піддається логіці. Одні акумулятори прослужать кілька років, не вимагаючи жодної уваги до себе. А інші не можуть дотягнути до половини зазначеного в інструкції терміну. Зазвичай, вихід з ладу батареї обумовлений такими факторами. Неправильна його експлуатація або заводський брак. Прийнято вважати, що правильна експлуатація - це запорука довговічності. Виробник устаткування наполягає на постійному контролі над батареєю. Під контролем мається на увазі перевірка вузлів, приладів, які впливають на функціональність акумулятора. Це потрібно для продовження життя батареї. Якщо це «пробковий» акумулятор, то варто уточнювати рівень щільності електроліту. Здійснюється на полюсах перевірка напруги, контроль щодо зарядного напруги від генератора (перезарядка і недозарядке).

Відмова акумулятора не повинен бути несподіванкою, отже, потрібно своєчасна діагностика. Зустрічаються сучасних батареї, на яких присутній напис «необслуговуваних». Насправді - все не так. Таке трактування - оману.

Процедура «прикурювання».

Багато хто стикався з ситуацією, коли акумулятор «втомився» і не хоче крутити стартер. Можливо, сталася розрядки батареї, або проглядається внутрішній дефект. До несправності можна віднести розрив ланцюга, присутній в батареї.

Щоб виправити ситуацію, слід спробувати зарядити батарею, або її замінити. Часом зовсім немає такої можливості, а треба дістатися до місця стоянки. Допоможе тут акумулятор іншого автомобіля. Цей метод називають «прикурювання». Тільки не всі здатні правильно його здійснити, чи не принісши шкоди батареї. Спочатку полюсний провід від'єднуємо з несправного акумулятора. Даний провід приєднуємо до батареї справною. Кінець закріплюємо до стартерних проводів автомобіля несправного.

Навіщо це треба? У нашому випадку несправна батарея не забиратиме енергію у справного обладнання. В результаті зробимо огорожу від розрядки справний акумулятор, який потім допоможе завести машину. Якщо ми не знімемо наконечник, то тоді великим струмом розрядиться і другий акумулятор. Про це треба пам'ятати. Отже, щоб уникнути такого результату методика за допомогою працюючого «движка» в процесі «прикурювання» вважається помилковою. Нормальна зарядка батареї виконується від генератора. На цьому тлі напруження генератора дорівнює напрузі, яке видається регулятором напруги. В цьому випадку розряд на стартер «запалює» автомобіля різко впаде.

Багато що залежить від того, скільки струму споживає стартер, час прокручування колінчастого вала. Ще й зниження напруги на батареї справної може вплинути на збільшення зарядного струму. Відбудеться посилена робота генератора, значить, негативний вплив на запобіжниках всьому ланцюгу зарядки. Можуть і зовсім перегоріти. Тому, треба перед режимом «прикурювання» автомобіля, дати йому попрацювати хвилин десять.

Коментари

Будьте першим, хто залишить тут коментар!

Написати коментар